I 2022 ble det innført en ny nettleiemodell, som skulle gjøre fastleddet av regningen betydelig større.

Tanken bak endringen var at det viktigste for strømnettet ikke var hvor mye strøm du brukte totalt, men hvor mye strøm du brukte når forbruket var som høyest.

Jo mer strøm du brukte på en gang, jo høyere «effektledd» må du betale.

Hele poenget var at du skulle ha økonomiske incentiver til å flytte det strømforbruket det var mulig å flytte. Da kunne man redusere behovet for å oppgradere strømnettet.

Les også: Ny nettleie var utrolig upopulær: Har ikke hatt effekt

Men hele endringen kom ikke i 2022: I regelendringen var det en frist om at nettselskapene innen juli 2024 skulle tilpasse prisene sine slik at dette fastleddet minst måtte være halvparten av nettselskapenes inntekter.

Eller sagt på en annen måte: Fastleddet kundene betalte måtte øke i pris.

Les også:

Stor motstand

Det er en endring svært mange av nettselskapene ikke har gjennomført. Blant annet har strømpriskrisen gjort at det har vært nærmest umulig å se om endringen faktisk har effekt.

Nettselskapene har derfor bedt om en utsettelse på to år. I forrige måned meldte Europower om et brev til departementet der det ble lagt sterkt press på departementet av det heller spesielle slaget:

«Budskapet til departementet er altså at hvis partene ikke får den utsettelsen de ber om, så vil det ikke være særlig vilje til å bli enige om hvilke virkninger den nye nettleiemodellen har hatt», skrev bransjenettstedet.

Får to års utsettelse

Nå bekrefter energiminister Terje Aasland (Ap) at bransjen får det som de vil.

- Vi trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for å vite hvordan og om endringene i nettleien påvirker folk sitt strømforbruk. Ved å varsle forlengingen nå, har også nettselskapene gode muligheter for å gi god informasjon til kundene sine fremover, sier Aasland i en melding.

I samme omgang får NVE ved Reguleringsmyndigheten for energi (RME) utsatt sin frist for å levere en evaluering til november 2025.