NAMSSKOGAN/RØYRVIK (NT24): Regnskapet for datasenteret i Namsskogan avslører et underskudd på 55 millioner – og at hovedgeskjeften er utvinning av kryptovalutaen Bitcoin.

Det vil energiministeren, som mandag besøker Namdalen – ha en slutt på.

Namsskogan kommune henter inn millioner av kroner i kompensasjon for salg av strøm til selskapet Exanorth AS. De drifter 8.500 datamaskiner og 300 servere i en lang rekke containere, midt i skogen et par kilometer fra E6 ved Kjelmoen i Namsskogan.

Nå vil også kriserammede Røyrvik ha avtale med Exanorth om å ha containere fylt med datamaskiner som kan spise opp overskuddet av konsesjonskraft i kommunen.

Verken kommunene eller driverne i Exanorth har villet svare tydelig på om datamaskinene og serverne brukes til utvinning av kryptovaluta, og har kalt det et senter for datalagring. Men i regnskapet for selskapet, som NT24 har fått innsyn i, slås det fast at det er utvinning av digital valuta – eller såkalt kryptovaluta, som er oppdraget fra hovedkunden.

Dette er kryptovaluta

  • Kryptovaluta er en desentralisert, digital valuta som er basert på blokkjedeteknologi.

  • Kryptovaluta finnes ikke i fysisk form, slik som mynter eller sedler.

  • Mange kryptovalutaer er anonyme, så det er vanskelig eller umulig å finne eieren, eller hvem som var en del av en transaksjon.

  • Det finnes omtrent 2000 forskjellige kryptovalutaer. Bitcoin var den første, og er også den mest kjente.

Kilde: Store norske leksikon

Vil stenge døra for kryptoutvinning i Norge

Nå varsler regjeringen at de vil innføre en ny lov som tvinger driverne og eierne av datasentre til å opplyse om hva datamaskinene brukes til. Hensikten er at datasentre og norsk kraftproduksjon ikke skal kunne brukes til utvinning av kryptovaluta.

Les også

De prorussiske trollene: Trives i Elon Musks konspilekegrind

– Dette er utrolig viktig. Det er veldig viktig å få en god oversikt over hvilke tjenester som tilbys i disse datasentrene. det er de samfunnsnyttige datasentrene vi vil ha, sa energiminister Terje Aasland til VG for to uker siden.

– Formålet er å regulere industrien på en slik måte at vi kan lukke døren for de prosjektene vi ikke ønsker, sa digitaliseringsminister Karianne Tung.

Avlyste krypto-besøk

Mandag er energiminister Terje Aasland i Harran i Grong kommune og står for den offisielle åpningen av nyrenoverte Nedre Fiskumfoss kraftstasjon.

Samme dag skal kommunalminister Erling Sande møte Røyrvik-ordfører Kennet Tømmermo Reitan. Tirsdag skulle de etter planen besøke datasenteret i Namsskogan, sammen med daglig leder Frank Arild Aadnevik i Exanorth AS. Det møtet er nå avlyst.

Datasenteret i Namsskogan driftes av selskapet Exanorth AS, som nylig leverte inn årsregnskapet for 2022. Det skjedde først etter at selskapet fikk varsel om tvangsoppløsning på grunn av manglende innlevert regnskap.

Dramatisk underskudd

Ifølge årsregnskapet til Exanorth har det skjedd store endringer fra året før. Inntektene har økt fra null til 124 millioner, men samtidig har de økt gjeldsposten, som nå er på 502 millioner. Totalt sett er underskuddet på 55 millioner.

Selskapet melder om at deres største kunde er søsterselskapet Bitzero Ink i Barbados. Det selskapet reklamerer med omfattende erfaring innen Bitcoin-mining og databehandling.

Namsskogan kommune tjener rundt 12 millioner i året på at de selger omtrent 60 prosent av kommunens konsesjonskraft til datasenteret i Tunnsjødalen. Datasenteret med et underskudd på 55 millioner legger derimot ikke igjen en eneste krone i statskassa i form av skattebetaling.

Konsulenthonorar til eget selskap på åtte mill.

Exanorth er heleid av det canadiske selskapet Bitzero Blockchain Ink, og har en gjeld til eierne på andre siden av Atlanteren på over 460 millioner kroner. Hovedandelen av gjelda er til eierne. Det er også oppført en utgiftspost på over åtte millioner i konsulenthonorar til firmaet Exakraft, et firma daglig leder Frank Arild Aadnevik har 45 prosent eierandel i.

Tidligere har selskapet opplyst til NT24 at produksjonen på Tunnsjødalen handler om datalagring.

– Det er dette folk kaller «lagring i skya», fortalte driftsleder Marius Dille i Exanorth i Namsskogan, i februar i år. I et intervju med Trønder-Avisa etter at lovforslaget fra regjeringen ble kjent, sa Dille at de fyller på driftsbudsjettet med utvinning av kryptovaluta. Han hevder at han ikke vet om noen av kundene leier plass i datasenteret for å utvinne kryptovaluta.

– Det er hemmeligstemplet informasjon, ifølge Dille.

Data til himmels: Exanorth er i full drift i Tunnsjødalen

Men i årsregnskapet framkommer det tydelig at datasenteret i Namsskogan utvinner digital valuta, eller «mining of digital currency» som det står.

Dette utfører de for sin største kunde, som er søsterselskapet Bitzero Inc i Barbados.

NT24 har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med daglig leder av selskapet, Frank Arild Aadnevik, uten å lykkes.

I løpet av 2022 hadde han en inntekt på over 23 millioner, en formue på over 40 millioner, og betalte over åtte millioner i skatt. Det betyr at han tjente omtrent dobbelt så mye som det selskapet han driver la igjen i inntekt til hele Namsskogan kommune, til tross for underskuddet på 55 millioner.

Stort strømforbruk

Ikke bare er Bitzero Inc er oppført som selskapets største kunde, men Exanorth opplyser at selskapets framtidige drift er avhengig av at Bitzero betaler selskapets største utgiftspost: Strøm.

Datasenteret i Namsskogan kjøper omkring 27 GWh årlig fra Namsskogan kommune, noe som er nok energi til et byggefelt på over 1.000 bolighus. Namsskogan kommune har en befolkning på 810 personer i henhold til tall fra Statisk sentralbyrå per fjerde kvartal i 2023. Strømregninga til Exanorth er på omlag 1 million kroner i måneden.

Samtidig som Namsskogan får solgt konsesjonskrafta lokalt, går resten av både Trøndelag og Norge mot et kraftunderskudd allerede i 2028, om vil skal nå klimamålene.

Nå vurderer også Røyrvik kommune å hive seg på kryptotoget i påvente av en mulig ny gruvedrift.

Vil unngå «Robek» med Bitcoin-mining

Nabokommunen Røryvik hadde i 2023 et merforbruk på ti millioner, noe som kan sende dem inn på Ordfører Kennet Tømmermo Reitan uttalte tidligere til Trønder-Avisa at kommunen kunne unngått underskuddet dersom de hadde fått igjen konsesjon for krafta slik som Namsskogan kommune gjorde i 2023.

– Hadde vi fått beholdt den rettmessige konsesjonsavgifta selv, ville vi hatt 15 millioner kroner i merinntekter i 2023. Da kunne vi ha satt av fem millioner kroner i fond, forteller han.

Usikker på framtidig drift

Nylig ble det kjent at selskapet MH Technology AS, som forsøkte å etablere seg med kryptoutvinning på Åsen i Levanger kommune, hadde et underskudd på underskudd på 585.000 kroner, av en omsetning på vel 2,6 millioner. De trakk seg ut av kommunen etter en nabokonflikt. Høy strømpris og tøff konkurranse med krypto-utvinnere fra USA og Kina, var årsaken til underskuddet.

Allerede før den varslede innstrammingen fra regjeringen, er selskapet Exanorth selv usikker på om det er grunnlag for fortsatt drift. Overordnet starter selskapet med følgende spørsmål i årsregnskapet:

Er det usikkerhet om fortsatt drift?

– Ja, står det i årsregnskapet.

I Trøndelag kan det bli kraftunderskudd i 2028: – Stopper utviklinga av det grønne skiftet

Krypto-fangsten i Namsskogan er i gang – nå skal vedtørking byttes ut med tomatproduksjon