– Hilde Tonne har i dag varslet styret om at hun ønsker å fratre sin stilling så snart en etterfølger er på plass, skriver strømselskapet Statnett i en pressemelding.

Tonne har ledet selskapet i tre år, altså siden mars 2021.

– Det har vært noen intense år med stor omstilling av selskapet, og jeg har kommet frem til at det er et naturlig tidspunkt for meg å gi stafettpinnen videre, sier den nå avtroppende Statnett-sjefen.

Hun forteller at selskapet er godt i gang med «Det Grønne Taktskiftet» som de etablerte i 2021.

Tonne er full av lovord om selskapet og kollegene sine, og hun forteller at hun kommer til å savne folk hun har jobbet med.

– Når jeg nå gir stafettpinnen videre, så er jeg trygg på at Statnett er svært godt rustet til å løse de store og viktige oppgavene selskapet står ovenfor i tiden som kommer, sier Tonne.

Sa strømstøtten bør fjernes

Hun vakte oppsikt for noen uker siden, da hun mente at strømstøtten bør fjernes.

Tonne uttalte også at strømprisene i Norge er lave og at nordmenn er for godt vant med lave energipriser.

– Vi er et land hvor vi forventer at energi er gratis, og sånn er det ikke det lenger. Det er ikke kjempedyrt i Norge for folk. Det er heller ikke dyrt for industrien, sa Tonne i Nettavisen-podkasten Stavrum & Eikeland.

Hun fortsatte:

– Det er et folkekrav å bygge ut mer energi i andre land, mens det i Norge er et folkekrav å ikke bygge ut vindkraft fordi strømmen er billig. Jeg håper at den ordningen fases ut, så får vi en forståelse av hva energi virkelig koster.

Refset av politikere

Det fikk flere politikere til å reagere. Rødt-politiker Sofie Marhaug var blant dem som så rødt etter utspillene.

«Hva tror Tonne skjer med de fattigste om strømstøtten blir mindre? Vil hun ha enda flere folk på sosialhjelp? Hvor privilegert går det an å bli?», skrev Marhaug i et innlegg i Nettavisen.

Hun fikk heller ikke støtte fra høyresiden.

– Hun fremstår fullstendig frakoblet virkeligheten i måten hun omtaler strømstøtte og norske strømpriser på. Jeg kan minne Statnett-sjefen på at historiske strømpriser har vært rundt 30 øre per kWh, og man betaler i dag 2,5 ganger mer – så strømmen er allerede kostbar, sa stortingspolitiker Marius Nilsen (Frp) til Nettavisen.