Onsdag formiddag koster en dollar 11,14 norske kroner.

– Den norske kronen har aldri vært så svak mot dollar som nå, konstaterer sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank – og legger til at det er mot dollar vår valuta er mest svekket.

Det er dårlig nytt for særlig én gruppe:

– USA har nesten aldri vært så dyrt som nå, så får håpe at de som har bestilt USA-ferie i sommer, har tatt høyde for det, sier Knudsen til Nettavisen.

Han mimrer 12 år tilbake i tid, da en dollar kostet 5,50 kroner.

– Det meste er snudd på hodet nå. Da fløy Norge høyt med høy oljepris og rente høyere enn våre handelspartnere. Til sammenligning er nå renten i USA på 5,5 prosent og i Europa på 4 prosent.

I Norge har styringsrenten ligget på 4,5 prosent siden desember i fjor.

Fredag er det rentemøte i Norges Bank, et såkalt «mellommøte», hvor renten holdes uendret.

– Norges Banks hodepine nå

Det store spørsmålet er hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å si om rentebanen siden forrige møte 22. mars – kommer hun til å heve rentebanen?

– Det er ikke mer enn en drøy måned siden forrige rentemøte, hvor vi fikk antydet et rentekutt i september. Men siden da har kronen svekket seg med 2,5 prosent mot «valutakursindeksen I-44», som er Norges viktigste handelspartnere.

– Vil sentralbanksjefen si at «ting har utviklet seg omtrent som ventet» eller vil hun si at svekket kronekurs, økt lønnsvekst og økte markedsrenter ute i verden pusher rentebanen ut. Det er Norges Banks hodepine nå, ifølge Knudsen.

Viktige tall fra USA onsdag kveld

Onsdag klokken 20 norsk tid er det rentemøte for FED, den amerikanske sentralbanken.

Seniorstrateg Dane Cekov hos Nordea Markets sier til Nettavisen at kronens rekordsvekkelse henger sammen med det:

– At kronen er så svak skyldes i all hovedsak forventningene om at den amerikanske sentralbanken vil signalisere i kveld at rentekuttene må drøye på bakgrunn av høyere inflasjonstall enn ønsket bedre makrodata.

Cekov forklarer at oljeprisen har falt fra 89 dollar fatet til 85 dollar fatet. I sum gjør dette at dollaren har styrket seg mens kronen er svekket.

Mandag ettermiddag kom inflasjonsstallen fra USA, som viste en prisstigning over forventning: Årsveksten på inflasjonen er nå 2,7, mens kjerneinflasjonen er på 2,8 prosent.

– Ingen rentekutt

– Det er en bekreftelse på at veksten og aktiviteten i USA er så høy at det ikke blir noen rentekutt i år, sa sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen til Nettavisen.

Det er ikke lenge siden FED antydet sju rentekutt i år:

– Risikoen for at de må øke rentene har økt nå. Dette er dramatisk for kapitalmarkedet som opplever at kapitalen flyttes til USA. Har du gjeld i dollar, blir det veldig dyrt. Dette er vanskelig for Norges Bank: Kronen er nå under press.

– Dårlig nytt

Sentralbanksjef Ida Wolden Baches tro på et rentekutt i september er langt mindre sikkert nå:

– Et rentekutt i Norge før USA kan svekke kronen ytterligere. Dette er dårlig nytt for alle som ønsker rentekutt også her. Dette må trolig sentralbanksjefen kommentere på neste rentemøte, sa Holvik.