Fredag legger Norges Bank fram rentebeslutningen for mai. Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil renten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets sier at Norges Bank oppsummerer med at «Informasjonen vi har fått så langt kan indikere at det kan bli behov for å holde renten oppe noe lenger enn vi tidligere så for oss.».

– Det blir med andre ord trolig ikke noe rentekutt i år.

Videre i meldingen skriver Norges Bank at «skulle det bli nødvendig å heve renten igjen for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, er komiteen beredt til å gjøre det».

Valutastrateg Dane Cevov i Nordea er tydelig på at Norges Bank signal er at det vil ta lenger tid før det blir rentekutt.

– Siden det ikke legges frem noen nye prognoser, vil det viktigste bli pressekonferansen der Wolden Bache vil bli stilt spørsmål om hun fortsatt tror det er sannsynlig med rentekutt i september, som hun sa i mars.

Kronen styrker seg markant

Kronen har svekket seg betydelig siden forrige rentemøte i mars, men i løpet av det siste døgnet har kronen styrket seg 10 øre mot euro og 6 øre mot dollar.

Kort tid etter Norges Banks annonsering styrker kronen seg ytterligere. Euro handles nå for 11,75 kroner, mens dollar handles for 10,94.

– Like sannsynlig med heving som uendret

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier at dersom man summerer opp det som taler for og imot renteheving i pressemeldingen, så trekker de fleste poengene opp rentebanen:

– Det betyr at hvis de ville, så kunne de sagt at det er like sannsynlig med renteoppgang som uendret rente.

Den forrige rentebanen gikk opp til 4,5 prosent styringsrente. Dersom man legger på litt, er du nærmere 4,75 prosent.

Knudsen sier det er interessant at de bruker skjønn til å si at det egentlig er ting som trekker opp rentebanen:

– Men vi mener den er høy nok til å få inflasjonen ned, selv om det er en del som trekker rentebanen opp.

Hold hodet kaldt

Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk sier at en rentenedsettelse ikke kan komme fort nok:

– Vi ser en økning av kunder som har fått refinansiering hos oss, men også søker om forbrukslån hos andre banker i etterkant. Samtidig viser SSB sin levekårsundersøkelse at flere har økonomiske vansker, og Finanstilsynet melder om økning i antall inkassosaker knyttet til forbruksgjeld. At renten nå holdes i ro er bra, men flere lever på en smerteterskel hvor den første rentenedsettelsen ikke kan komme fort nok.

Han kommer også med en oppfordring nå som nordmenn skal legge sine ferieplaner:

– Nå kommer det en periode hvor mange får litt ekstra på konto i form av skattepenger og etter hvert feriepenger. Min oppfordring er å holde hodet kaldt i sommervarmen og komme à jour med økonomien før ferieplanene legges.