Før jul hvert år vedtar Stortinget statsbudsjettet for neste år. Dette er det viktigste dokumentet som legges fram hvert år, fordi det påvirker nesten alt som skjer i Norge.

Når de gjør dette, må de forsøke å gjette på hvordan utviklingen blir.

Fredag fikk vi fasiten på hvor gode en er til å se inn i spåkula.

Enormt overskudd

Fredag la Regjeringen fram regnskapet for fjoråret. Hovedbudskapet fra Finansdepartementet er at Norge totalt sett hadde et godt år.

– Samlet var overskuddet i statsbudsjettet og Statens pensjonsfond 1042,5 milliarder kroner, skriver de i en pressemelding.

Det er et betydelig overskudd, når statens samlede utgifter er 1806 milliarder.

Se alle tallene lenger ned i saken.

Bommet med hundrevis av milliarder

Men selv om Norge gikk godt i fjor, var det mye dårligere enn planen. Regnskapet viser at det er en enorm forskjell mellom budsjettet som opprinnelig ble vedtatt i desember 2022, og det som ble fasiten.

Ifølge Statsregnskapet endte staten med 2494 milliarder kroner i inntekter, noe som er hele 387 milliarder kroner mindre enn det som opprinnelig ble vedtatt i statsbudsjettet for 2023.

Samtidig ble statens utgifter rundt 53 milliarder kroner høyere enn planlagt.

Totalt gir dette en bom på 440 milliarder kroner, som igjen førte til at oljefondet fikk tilført 436 milliarder kroner mindre enn planlagt.

Hovedårsaken til høyere utgifter, er det reviderte budsjettet vedtatt i fjor sommer.

Den aller viktigste årsaken de lave inntektene, er at inntektene fra sokkelen ble betydelig lavere enn antatt. Ifølge Regjeringen er dette «blant annet som følge av lavere gasspris og oljepris enn lagt til grunn».

Statsbudsjettet ble opprinnelig laget på et tidspunkt hvor gassprisen var over 100 euro, mens den i løpet av årets to første måneder ble halvert.

Oljefondet pyntet på resultatet

Selv om statens drift bommet med 440 milliarder kroner, ble det totale regnskapet noe bedre. Årsaken er at renteinntekter og utbytte i Oljefondet ble over 67 milliarder kroner høyere enn forventet.

Dermed ble statens totale avvik fra det opprinnelige statsbudsjettet 373 milliarder kroner.