«Coop Litt ditt».

– Men «mest mitt», raser Owe Ingemann Waltherzøe, leder av Det norske industripartiet (DNI).

– Ekstra provoserende nå

Lønns- og pensjonsavtalen som sikrer toppsjefen i Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei, 12 millioner i året etter et lønnshopp på ti prosent, får ham til å måpe.

– Hadde de enda vært gründere som har bygget opp dette selv, investert og brukt sparepengene sine. Men nei da! Dette er ekstra provoserende midt i et lønnsoppgjør, sier Waltherzøe fortørnet til Nettavisen.

Og det er særlig pensjonen til Torbjørn Skei som er høy. Hele seks millioner kroner gikk til pensjon for Skei i 2023. Av alle pensjonsutgiftene til Coop Midt-Norge, gikk hele elleve prosent til Skei.

Seks ganger statsministeren

Skeis lønn er vesentlig høyere enn det toppsjefen i Coop Norge får og seks ganger så mye som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som har en inntekt på 1.945.077 kroner.

Skei har vært toppsjef i Coop Midt-Norge i 25 år. Ansettelsesavtalen med lønn og pensjon fra 1999 gjelder fortsatt, bekrefter Coop overfor Nettavisen.

Waltherzøe rister på hodet:

– Skei matcher jo snart Equinor-sjef Anders Opedal, som leder Norges største selskap, et milliardkonsern.

– Bygget opp av arbeidsfolk

«Mange hardtarbeidende ledere fortjener hver krone (...) Men av og til tar det helt av i offentlige/statlige selskaper eller som her i samvirkelag som COOP, et selskap skapt og bygget opp fra grunnen av og med arbeidsfolk,» skriver Waltherzøe på Facebook-siden til DNI.

Han har en klar oppfordring til Coop-styret:

– De bør gå i seg selv og vurdere om de har nødvendig kompetanse/mandat til å dele ut så rundhåndede ordninger. Det er «arbeidernes samvirkelag» vi snakker om her.

– I overkant lukrativ

Waltherzøe mener den 25 år gamle avtalen bør ses på med nye brilleglass:

– Det er i hvert fall i gråsonen at sjefen har egen, langt i overkant lukrativ pensjonsavtale. Normalen er ifølge loven at alle I en og samme bedrift skal ha lik pensjonsavtale.

– Ran av medlemmene

Han er ikke nådig:

– Dette er ran av medlemmenes selskap. Her er det noen som forsyner seg med begge hender, sier DNI-lederen, som er enig i at man må punge ut for å få best mulig kompetanse, men at dette blir riv ruskende galt.

– Jeg har fått melding om at flere har meldt seg ut. Det skriver de på Facebook.

Dette er Coop

Coop er Norges nest største dagligvareaktør. Større enn Rema 1000 og mindre enn Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar Joker og flere)

Coop omsatte for nærmere 67 milliarder kroner i 2022 og har nærmere 30.000 ansatte. Det er mer enn to millioner Coop-medlemmer i Norge.

Coop har 1100 (per 2023) butikker i Norge fordelt på kjedene Extra (555), Coop Prix (256), Coop Marked (106), Matkroken (83), Coop Mega (69) og Obs (31).

Coop er et forbrukersamvirke stiftet i 1906 som Norges Kooperative Landsforening.

Nettavisen har vært i kontakt med Coop som bekrefter at 28 har meldt seg ut etter at artikkelen sto på trykk. Men på samme tid har 171 meldt seg inn, ifølge Coop.

Coop: – Tøff konkurranse

– Coop har ikke registrert noen uvanlige bevegelser i antallet ut- eller innmeldinger de seneste dagene. Samvirkelagene har så langt i år fått 93.000 nye medlemmer, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Nettavisen.

2,5 millioner nordmenn er medlemmer i Coops 57 samvirkelag.

Om Skeis skyhøye lønn, sier han:

– Det er styrene i Coops samvirkelag som ansetter administrerende direktør, og dette skjer i et marked der det er tøff konkurranse om å rekruttere og beholde dyktige ledere.

– Svært umusikalsk

Nettavisen har også vært i kontakt med styreleder Toril Valla i Coop Midt-Norge, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Adressa-kommentator Kato Nykvist skriver på X: «Coop, litt mitt, men aller mest Torbjørn Skei sitt.»

– Dette er svært umusikalsk, sier Nykvist til Nettavisen – og peker på særlig tre forhold:

– Coop er et samvirke, hvor vi forventer nøkternhet i alle ledd. For det andre er det dyrtid, hvor mange sliter med å få økonomien til å gå i hop. Skei har gjennom mange år hatt et lønnshopp de fleste bare kan drømme om. Og sist, men ikke minst: Mange i Coop-systemet er lavtlønnede. Hadde jeg jobbet i Coop, hadde jeg fått bakoversveis av dette.

Han tror dette synet er representativt for Coop-medlemmer i Trøndelag, hvor han altså bor.