Ingenting har gått etter de mange planene som er laget for vei og togspor fra Sandvika til Hønefoss.

Og ansvaret har én adressat, mener politikerne som ble utsatt for «togrøveriet» på Ringerike: Regjeringen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i spissen.

Nå mister ministeren støtte hos sine egne: Ordførerne. Én av dem som virkelig har mistet tålmodigheten er ordfører Morten Lafton (Ap) i Jevnaker kommune.

– Det blir svært vanskelig å drive valgkamp i denne regionen, og det blir svært vanskelig å få motiverte folk til å komme på stand. Det er krystallklart. Å få folk til å komme og drive valgkamp neste år, det er jeg bekymret for.

– Det er ikke moro

Selv vurderer Lafton å ikke stå på stand.

– Jeg vurderer også om jeg skal stille meg i en sånn posisjon at jeg skal ta imot kjeft for det dårlige arbeidet regjeringen har lagt ned i dette prosjektet. Det er det ikke sikkert jeg vil.

– Vi må svare for det vi har stått på stand for og det som er som er signalisert fra Stortinget. Dette har både statsministeren og stortingspresidenten lovet skal komme, de to øverste under kongen. Det er ikke moro.

Han sier at han har støtte fra lokallagene i Hole, Ringerike og Jevnaker.


Brutte løfter

Det ble bestemt at det skulle bygges vei og bane fra Sandvika i Bærum til Hønefoss. Men da den nye regjeringen tiltrådte i 2021 ville de splitte prosjektet i to.

Dermed er toglinjen, i et optimistisk scenario, utsatt på ubestemt tid, eller den ikke blir noe av i det hele tatt.

Dette skjer til tross for at staten har lagt inn over to milliarder i planlegging, og det er blant annet brukt 200 millioner kroner på å kjøpe eiendom på strekningen der vei og bane skulle gå.

Om veien faktisk kommer, er også i det blå, all den tid midler må bevilges. Og det er det Stortinget som gjør. På toppen av alt dette har kommunene i regionen lagt tre milliarder ned i tilrettelegging for gigantprosjektet.

Lafton viser til at hans eget parti, Ap, gikk til valg på å bygge banen. Blant annet sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) i en valgkampvideo fra 2021 at Ap er garantist for å lande den etterlengtede veien og togsporet mellom Sandvika og Hønefoss. Du kan se videoen her.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har agitert for banen i Ringerikes Blad.

Regjeringen kunne sette et grønt stempel på denne planen, sier Lafton.

– Men det har de valgt å ikke gjøre. Vi måsvare for uforståelige prioriteringer. Folk er sinte og det er vanskelig å stå i.


Troverdig og gjennomførbar

Uken før påske i år slapp regjeringen ny (NTP). Den samme uken var samferdselsminister Nygård på Ringerike for å fortelle at det ikke blir bane.

– Vi burde ha en NTP som framstår slik som den sier den er. Den skal være troverdig og gjennomførbar, ikke en ønskeliste. I tillegg må den bygge på faginstansenes vurderinger.

Imidlertid har et nytt prosjekt dukket opp i NTP, nemlig togstrekningen mellom Råde og Fredrikstad, i statsråd Nygårds hjemfylke Østfold.

Lafton mener at denne togstrekningen mellom Råde og Fredrikstad, ikke oppfyller disse kriteriene:

– Alle fagetater sier at Ringeriksbanen må bygges først. Tillit og troverdighet er nå borte. Hva skal man da med framtidige nasjonale målsettinger om de ikke gjennomføres?

Sp: – Ikke motivert til å stå på stand

Også varaordfører Stian Bakken (Sp) i Ringerike kommune er lite motivert til å føre valgkamp for sitt parti etter det politiske toghavariet.

– Vi har ikke bestemt oss for noe, men det motiverer ikke å stå på stand når vår egen regjering svikter på Ringeriksbanen. Det stikker nok likevel sterkere i Ap når deres egen minister lurer dem. For meg personlig er det ikke motiverende og stå på stand når partiet mitt ikke klarer å levere verken på jordbruk eller samferdsel.

Men det er opp til lokalpartiet å avgjøre hva som skal skje. Og i lokallaget, Ringerike Sp er «dempet entusiastisk», ifølge leder Morten Kværnstrøm.

– Vi er skuffet, sier Kværnstrøm til Nettavisen.

Han sier han likevel skal stå på stand.

– Men nå har vi i Sp fått flere slag i trynet.

Det gjelder ikke bare dette prosjektet, men også det at elektrifiseringene av Melkøya ble realisert med Sp i regjering.

– Motivasjonen er laber, sier lederen.

Statsråden ble forelagt kritikken tirsdag ettermiddag, men han har ikke besvart denne henvendelsen.