Når du bruker strøm, betaler du som regel en pris som følger spotprisen på strømbørsen Nordpool.

Men dette er langt ifra den eneste prisen som finnes på strøm, og nå lanserer strømselskapet Tibber en ny tjeneste som gjør at du kan få tilgang til deler av de andre prisene.

– Den vanlige strømprisen blir satt dagen før for en time av gangen, men vind og sol gjør at det varierer mye mer enn dette. Det kan for eksempel være at det plutselig blåser mer eller kommer en sky på himmelen, sier Tibber-sjef Edgeir Aksnes til Nettavisen.

Flere strømmarkeder

For mens spotprisen baserer seg på hva strømselskaper og produsenter tror strømforbruket vil være dagen etter, finnes to andre strømpriser for å sørge for at produksjon og forbruk faktisk er helt i balanse til enhver tid. Dette kalles på fagspråket intradagmarkedet.

– Slik som stor industri har hatt tilgang til et «hemmelig strømmarked» der man har tilgang til en pris som kan være bedre enn spotpris, vil vanlige forbrukere får nå tilgang til dette, sier han.

– Akkurat som Statnett betaler industrien for å redusere strømforbruket sitt i korte perioder, vil også folk med vanlige hjem kunne få betalt uten at man trenger å løfte en finger, legger han til.

I disse markedene kan man både tilby seg å bruke mindre strøm hvis det skulle være nødvendig, eller øke produksjonen, alt etter hva som er behovet.

Statnett har tidligere vært krystallklare på at nettopp denne typen fleksibilitet er noe vi må ha mye mer av i fremtiden.

Foreløpig bare for elbil

– Tibber-kunder kan tjene penger på å hjelpe strømnettet ved å ta i bruk smart teknologi de allerede har. Vi begynner med elbilladere, og så lenge smartlading er aktivert og bilen er tilkoblet Tibber, kan vi automatisk starte eller stoppe ladingen i korte perioder uten at brukerne merker noe. Bilen er selvfølgelig ferdig ladet når de har bestemt at den skal være det, fortsetter Aksnes.

Rent konkret vil de utvide intelligensen til smartstyringen, slik at den ikke bare tar hensyn til spotprisen – men også det såkalte intradagmarkedet.

Ifølge Tibber vil de etter hvert utvide markedet til å kunne kobles til smarte varmeovner, varmepumper, varmtvannsberedere og batterier.

De er åpne på at de så langt ikke vet hvor mye penger man kan spare, ikke minst fordi det vil avhengig av fremtidig markedsdynamikk.

Les også: Sjokkrapport fra NVE og Statnett: Vi kan mangle strøm når vi trenger den aller mest