Mandag er Forbrukerrådet ute med en test av åtte yoghurter som markedsføres til spedbarn.

De avgir en knallhard dom over flere av produktene:

– Mye frukt og sukkerarter, og til tider lite yoghurt preger flesteparten av produktene, som etter Forbrukerrådets mening enten burde omdøpes eller like gjerne fjernes fra butikkhyllene.

Se Forbrukerrådets poengsum på alle produktene i bunn.

Ber om flere endringer

Flere yoghurtprodukter fra «Ellas Kitchen» har så mye frukt i seg at produsenten bør vurdere å kalle dem «smoothie», mener Forbrukerrådet.

Produktet Min Yoghurt Banan og Jordbær fra Nestlé markedsføres til en for lav aldersgruppe.

Det markedsføres til barn i alderen 6-36 måneder, men er ikke egnet for barn under 10 måneder, fordi det har for mye kumelk i seg.

— Helsedirektoratets råd er å vente med å gi spedbarnet yoghurt til det er 10 måneder, så hvorfor flesteparten av produktene hevder å egne seg for barn fra 6, 8 og 9 måneder er for oss uklart, sier Aysha Grönberg, klinisk ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Fremstår sunnere enn det er

Grönberg mener produktene til «Ellas Kitchen» og Rema 1000s «Lev Vel» er mindre sunne enn man får inntrykk av på emballasjen.

Begge markedsfører seg med innhold av havre, men inneholder kun to prosent.

— Vi mener at produktenes aldersangivelse bør vurderes på nytt, gitt Helsedirektoratet anbefalinger om å unngå å gi kumelk til spedbarn under 10 måneder. Når barnet har passert 10 måneder, så er det ofte klart for å bryne seg på mat med mer tekstur enn det disse produktene bidrar med. De kan like gjerne fjernes fra markedet, sier Grönberg.

Grönberg har to siste problemer med enkelte av yoghurtene:

  • Det er ikke ideelt med fruktpuré med flere frukttyper, slik som de Forbrukerrådet har testet, mener hun. Disse er enklere for barna å spise, men det er et selvstendig poeng for babyer å prøve seg på én og én smak, ifølge Grönberg.
  • Enkelte yoghurter inneholder for mye sukker. Grönberg etterlyser at fruktpureer inngår i definisjonen av sukker, slik man gjør i blant annet Storbritannia, da disse gir en høyere blodsukkerstigning enn vanlig frukt.

Vurderer endring

Nettavisen har spurt Rema 1000 om kritikken.

– Innholdet av korn er lavt i disse produktene fordi spedbarn skal ha en «forsiktig tilpasning» til dette, skriver kvalitetssjef for egne merkevarer, Marna Kotte, i en e-post til Nettavisen.

Kotte legger til at yoghurtene er merket med havre og bygg for å «gi kjøpere mulighet til å velge det bort i kjøpsøyeblikket om de ikke ønsker å introdusere sitt spedbarn for kornvarianter riktig enda».

Produktet er et resultat av grundig research med ernæringsfysiolog, sier hun, men legger til at de nå skal se nærmere på produktets aldershenvisning.

Testvinner: – Hakket bedre

Vinneren av testen er LilleGos Yoghurt og grøt: Mango, eple og pasjonsfrukt.

Den er «hakket bedre enn de andre» fordi den inneholder mindre sukker og mer havre. Den anbefales til barn fra og med 10 måneder, som er i tråd med anbefalingene.

Forbrukerrådet gir produktene følgende poengsum:

  • 6/10: Lille go' Yoghurt & grøt Mango, eple & pasjonsfrukt (fra 10 mnd)
  • 5/10: Nestlés Min Yoghurt Jordbær Banan (6-36 mnd)
  • 5/10: Lev Vel (Rema 1000) Yoghurt med Frukt og Bær med havre og bygg (9 mnd+)

  • 5/10: Lev Vel (Rema 1000) Yoghurt Tropisk Frukt med havre og bygg (9 mnd+)

  • 5/10: Ella's kitchen (Jensen & Co AS) Frukt yoghurt + Havre Mango (fra 6 mnd)

  • 5/10: Ella's kitchen (Jensen & Co AS) Frukt Yoghurt + Havre Banan (fra 6 mnd)

  • 5/10: Ella's kitchen (Jensen & Co AS) strawberry yoghurt (fra 6 mnd)

  • 5/10: Coops Änglamark Smoothie with yoghurt banana & strawberry (fra 8 mnd)