«Månedens viktigste tall» legges fram fredag. Det gir svar på hvor mange nye jobber utenfor landbruket som ble skapt i USA i april.

Fasiten viser at det ble skapt 175.000 nye arbeidsplasser.

DNB Markets trodde på forhånd at det ville bli skapt 250.000 nye jobber sammenlignet med måneden før. Markedet ventet 240.000 nye arbeidsplasser. I mars ble det skapt 303.000 nye.

– Dette er gode nyheter. Denne gang peker alle tre tallene i samme, og riktig, retning. Det roer seg i amerikansk økonomi, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Nettavisen.

– Dette er gode nyheter for rentekutt, både i USA, Norge og resten av verden.

I løpet av få sekunder løfter ble en dollar ti ørene billigere mot kronen. Kronen er nå på sitt sterkeste mot dollar på tre uker. En dollar koster nå 10,8 kroner. Kronen styrker seg også mot euro, og én euro koster nå 11,69 kroner.

Det norske rentenivået påvirkes av det som skjer internasjonalt. Når inflasjonen i USA er høy, kan man på den måten importere prisvekst til Norge gjennom handel. Samtidig kan kronekursen påvirkes kraftig dersom Norges Bank setter ned rentene før andre viktige økonomier.

– På samme måte som i Norge, er det inflasjonen i USA som i realiteten styrer renten. Renten i USA er verdens viktigste og påvirker rentene i alle land, også i Norge. Inflasjonen i USA er derfor viktig for Norge fordi den påvirker norske renter, har Knudsen tidligere uttalt til Nettavisen.