Se hele episoden over eller hør den under:

Den profilerte Rødt-politikeren og stortingsrepresentanten Mímir Kristjánsson, er aktuell med boken «Hjelp, da drar til Sveits», som han har skrevet med sin samboer, Sofie Marhaug, også hun rødt-politikere og stortingsrepresentant. De skriver ikke boka for å bli rike selv.

– Alle pengene vi tjener på boka må vi gi til Rødt, hver jævla krone, sier Kristjánsson til Stavrum & Eikeland.

I boken harselerer de to forfatterne med rikinger generelt, men spesielt de rike som har reist til Sveits. Ord som laksebaroner, velferdsprofitører og mange flere, hagler.

I mange år meldte Kristjánsson seg opp som student, uten å være det, ene og alene for å få tilgang på velferdsgodene studentene har, som billig gym og kollektivtrafikk. Hos Stavrum & Eikeland blir Kristjánsson spurt om det er ok å kalle ham for en velferdssnylter?

– Jada, det må du gjerne gjøre, sier Kristjánsson.

– Sneik da jeg tok t-banen

Han innrømmer at ideen bak, var å få rimeligere goder, men at billig kollektivtrafikk ikke var en avgjørende faktor.

– På den tiden tror jeg at jeg sneik når jeg tok t-banen, uansett, sier Kristjánsson.

– Om ikke du er en velferdssnylter, så er du en snylter, da?

– Det er ok det. Jeg har gjort mange dumme ting i livet, jeg, sier Kristjánsson til Stavrum & Eikeland.

Hør hva Kristjánsson fortelle om snyltingen og alle de dumme tingene han har gjort i livet her:

Koker ned til at rikingene ikke vil ha mindre penger

Hos Stavrum & Eikeland blir det til tider høy temperatur når konsekvensene av at så mange rike som Kjell Inge Røkke flytter, diskuteres.

– Jeg er litt usikker på om norsk næringsliv er vellykket fordi norske rikinger er så mye smartere enn de i andre land, sier Kristjánsson til Stavrum & Eikeland.

– Til syvende og sist koker dette ned til at de rike ikke vil betale mer skatt, fordi de ikke vil ha mindre penger, men jeg vil at de skal ha mindre penger, sier Kristjánsson med et glimt i øyet.

Han snakker også om skandalen rundt tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes som Kristjánsson beskriver som en katastrofe for Rødt, om det å tilhøre makteliten i Norge, og ikke minst om hans livs store kamp, sitt trøblete forhold til alkohol.

Portrett: Mímir Kristjánsson åpnet nylig opp i et stort intervju med Nettavisen. Les portrettet her.

Hør flere episoder av «Stavrum & Eikeland» på Spotify eller Apple Podcasts