Fristen for å levere inn skattemeldingen er 30. april for privatpersoner.

Det vil si i løpet av tirsdag. Dersom du ikke leverer, regner Skatteetaten skattemeldingen som levert med de forhåndsutfylte opplysningene.

Du kan imidlertid endre og levere så mange ganger du vil, også etter at fristen har gått ut. Skatteetaten skriver selv at dersom man søker om utsettelse og får dette, kan man ikke forvente å få oppgjøret i juni.

Tilleggsforskudd

Ifølge de foreløpige tallene fra Skatteetaten, lå 1,2 millioner an til restskatt på til sammen 40,4 milliarder kroner. I gjennomsnitt blir det i snitt 34.500 kroner per person.

Dersom man etter gjennomgangen av skattemeldingen ser ut til å sitte igjen med restskatt, finnes det grep man kan gjøre ifølge advokat Gry Fremstad i Nordea Private Banking:

– Ved å betale tilleggsforskudd innen 31. mai, så slipper man å betale renter fra 1. juli.

Hun opplyser om at rentetillegget for restskatt er på 3,51 prosent:

– Rentetillegget løper fra 1. juli til forfall på første termin for restskatt.

Det poengterer også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea. Hun legger til at dersom man har fått restskatt kan det være lurt å sjekke skattekortet og justere for inneværende år:

– Da blir det så riktig som mulig, og du unngår restskatt neste år.

– Sjekk lånet

Fremstad i har noen tips i siste liten:

– For lån som man har sammen med andre, må det sjekkes at lån og renter er riktig fordelt i skattemeldingen.

Nytt av året er nemlig at lånet i år fordeles automatisk mellom låntakerne i skattemeldingen. Dersom foreldre og barn har lån sammen, men barnet betaler alle kostnadene så må lånet flyttes over på barnet.

Fremstad forteller videre at dersom du har hatt løpende kostnader til for eksempel abonnementer for å drive aksjehandel, kan du kreve fradrag for det.

For årsgebyr på VPS-konto, eller rådgivningshonorar kan man også få fradrag. Kurtasje får man ikke fradrag for.

Fradrag for barnepass

Incedursun har også gode tips før fristen går ut:

– Foreldrefradrag for utgifter til pass og stell av barn er en post i skattemeldingen som er viktig for barnefamilier.

Hun sier fradraget er begrenset til 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 kroner i tillegg for hvert ytterligere. Incedursun poengterer at det ikke spiller noen rolle hvordan utgiftene fordeler seg mellom barna.

– Har du for eksempel to barn under 12 år, kan du kreve fradrag for kostnader på 40.000 kroner, selv om hele beløpet gjelder for bare ett av barna.

– For foreldrefradraget kan du også føre opp ekstra reisevei dersom du leverer og henter barnet ditt på vei til og fra jobb. Er du gift, fordeles foreldrefradraget automatisk mellom begge foreldre. Derfor er det lurt at begge sjekker før man eventuelt korrigerer.

Pendling

– Mange pendler til og fra jobb. Pendlerfradrag for utgifter du dekker selv og som er en ekstra kostnad for deg (kost, losji og besøksreiser) kan du få fradrag for, sier Incedursun.

Hun forklarer videre at dersom du har kokemuligheter i tilknytning til pendlerboligen, er det ikke fradragsrett for kostutgifter.

– Husk at reisefradrag også er en post du må fylle inn selv i skattemeldingen. Bor du mer enn 18,5 km fra jobben din og reiser til jobb minimum 230 dager i året, får du fradrag for kostnader opptil 97.000 kroner minus en egenandel på 14.400 kroner.