Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt fram nye tall på hva vi nordmenn eier og har i banken. Og det er ikke lite. I snitt hadde vi 3,8 millioner i beregnet nettoformue, altså eiendom og andre verdier som sparepenger og aksjer, fratrukket gjeld.

Se hva som er vanlig formue i ditt fylke nederst i saken.

Men selv om snittet er høyt, er det ulikt fordelt. Men gir et mer nøkternt bilde. Median nettoformue er på 1.958.100 kroner kommer det fram av SSBs statistikk.

Det at nordmenn i stor grad eier sin egen bolig, bidrar til formuesoppbyggingen. Prisveksten på boliger har fører til økte formuer. Kun 10 prosent eier en sekundærbolig.

Så godt som alle, 98 prosent, har penger i banken. Median bankinnskudd var 215.000 kroner. Også gjelden er jevnt fordelt utover befolkningen. 85 prosent har gjeld og median-gjelden var på 860.000 kroner.

De eldre er rikest

Om det skulle være noen tvil, så er det altså de eldre som sitter best i det.

I aldersgruppen 67–79 år er median nettoformue på over fire millioner.

De yngste har mindre enn en tiendedel av dette. I aldersgruppa 25–34 år beløper formuen seg til 339.300 kroner. Det har sin naturlige forklaring: Å bygge formue forutsetter stabil inntekt over tid. Husholdninger med eldre, har ofte to økonomiske bidragsytere, som gir dobbel inntekt, skriver SSB.

De ultrarike

Én liten gruppe bestående av 2 545 husholdninger, alle hadde en beregnet nettoformue på minst 135 millioner kroner eller mer. Til forskjell fra husholdninger flest, er det formue i aksjer og andre verdipapirer som er den desidert største formuesposten blant disse husholdningene, med en gjennomsnittlig verdi på nærmere 360 millioner kroner i 2022.

Denne gruppene stod for 10,9 prosent av de norske husholdningenes samlede formuene, melder SSB.

By og land, ikke hånd i hånd

Men formuene er ulikt fordelt over landet. I Finnmark finner vi flest med lave inntekter og formuer, kommer det fram av inntekts- og formuesstatistikken.

Hele 30,4 prosent har inntekt og formue på under 250.000 kroner i landets nordligste fylke. Også i Oslo er det også mange, hele 30,1 prosent, som har inntekt og formue under dette beløpet.

Men her finnes det enda flere med inntekt og formue over 4 millioner kroner, nemlig 39,3 prosent.

Også i Viken er det store penger i omløp. I fylket som i 2022 også inkluderte de rike kommunene Asker og Bærum, har 38,8 prosent inntekt og formuer over 4 millioner kroner. De hadde også færrest med lav inntekt og liten formue.

Se hva som er vanlig formue i ditt fylke

Kilde: SSB