I Nettavisens partimåling for mai, tar Frp et kraftfullt sprang: Opp 3,5 prosentpoeng opp i forhold til forrige måned.

Målingen er gjennomført av InFact på vegne av Nettavisen.

– Det store sjokket er at Frp går fram 3,5 prosentpoeng fra 15,3, til 18,8. Så høyt har vi aldri målt Frp i disse målingene. Frp har bra driv, spesielt blant unge - og unge menn. Velle og co. fanger opp noe. Det kan handle om utenforskap, skole, jenter, systemet sett i lys av mannsutvalgets rapport, sier daglig leder Lars Helander i InFact til Nettavisen.

Hvis det var valg nå, ville Frp fått 36 mandater.

– Det er hyggelige tall som viser at stadig flere vil ha Frps løsninger som gir folk mer frihet og trygghet, sier partileder Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Blå menn

Det er i aldersgruppen 18-29 år partiet gjør det best med 23,8 prosent. Menn er klart mer politisk blå enn kvinner. Hele 26,2 prosent av menn ville ha stemt på Frp og 10,6 prosent av kvinnene ville stemt det samme. Det er Ap som har størst oppslutning blant kvinner med 24,3 prosent.

Gjør det best utenfor Oslo

Frp sliter imidlertid i Oslo. Her vil bare 11,2 prosent stemt på Frp. På Østlandet for øvrig og i Nord-Norge ville henholdsvis 20,8 og 20,5 stemt på Frp. Ifølge denne målingen er Høyre størst i Oslo med 30,4 prosent.

Sterkere enn i andre målinger

Det er viktig å huske at det alltid er feilmarginer i målinger, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

– Frp gjør det sterkere her enn i andre målinger, og det kan hende de er målt noe for høyt, sier Marthinsen.

– Det er interessant at Høyre, Ap og Frp er omtrent jevnstore på målingen. Det tyder på økende fragmentering. Tallene viser et borgerlig flertall. Flertallet er avhengig av både Frp, Høyre, Venstre og KrF. Men det er vanskelig å se for seg en firepartiregjering, sier Marthinsen og peker på at Frp gikk ut av Solberg-regjeringen i 2020 med begrunnelse om at det fungerte dårlig å sitte sammen med KrF og V.

Frp har bygget seg opp suksessivt, sier Marthinsen.

– Det kan ha flere forklaringer. Misnøye med den sittende regjeringen er en åpenbar faktor. Frp er det klareste opposisjonspartiet på Stortinget. Det betyr nok en del. Høyre fremstår litt tammere i en del velgeres øyne. Og Høyre taper nå velgere direkte til Frp. INP har vært en stor konkurrent for Frp, men intern strid der har satt dem tilbake og gjort det enklere for Frp.

Marthinsen sier til Nettavisen at han har bedt InFact spørre velgerne om hvilket parti de har som sitt andrevalg. Her svarer ti prosent at de har Frp som sitt andrevalg sitt ved et stortingsvalg.

– Det kan bety at Frp har et potensiale i sjiktet 25-30 prosent i dagens velgermasse. Det er reelt et stykke fram dit, men det sier noe om et parti på gang.

Ap har også gått fra 18,4 til 20 prosent, opp 1,6 prosent i forhold til i april.

Jobber for å fjerne Støre-regjeringen

Listhaug har hårete mål.

– Jeg kan love at Frp vil fortsette å jobbe knallhardt for at Støre-regjeringen skal bort neste år. Vårt mål er å bli så store mulig slik at vi skikrer mest mulig gjennomslag for å senke skatter og avgifter, trygge befolkningen, sier Listhaug.