Den amerikanske økonomien går så det suser. Det er godt nytt for økonomien i USA, men ikke for rentebanen. Fredag denne uken legges det fram rykende ferske inflasjonstall for USA.

Det norske rentenivået påvirkes av det som skjer internasjonalt. Når inflasjonen i USA er høy, kan man på den måten importere prisvekst til Norge gjennom handel. Samtidig kan kronekursen påvirkes kraftig dersom Norges Bank setter ned rentene før andre viktige økonomier.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank har tatt en titt på hva historien og tallene viser, og forteller hva han tenker Norge vil gjøre dersom USA og Europa går i ulike retninger.

– Jeg heller mot at Norges Bank kan kutte renta selv om USA drøyer, så lenge Sverige og Europa gjør det. Men det vil avhenge av at inflasjonen i Norge kommer ned, og at kronekursen ikke er på den svake siden.

Påvirker norske renter

– På samme måte som i Norge, er det inflasjonen i USA som i realiteten styrer renten. Renten i USA er verdens viktigste og påvirker rentene i alle land, også i Norge. Inflasjonen i USA er derfor viktig for Norge fordi den påvirker norske renter, sier Knudsen til Nettavisen.

Han forklarer videre at USA har samme inflasjonsmål som Norge på to prosent.

– Den amerikanske renten påvirker Norge og nær sagt alle andre markedet og økonomier i verden ganske mye. Den amerikanske renten styrer nemlig dollarkursen, som igjen påvirker den norske kronekursen direkte.

Det skjer når man importerer eller eksporterer varer og tjenester, men også når det handler aksjer.

– Det flyter mye mer kapital mellom landegrensene enn vi tenker til vanlig.

– I alle regnestykker

– Den amerikanske renten er så viktig at den påvirker renten i de fleste land, også Norge. Derfor er utviklingen i USA viktig for renteutsiktene i Norge.

Samtidig følger alle» med på den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) fordi de er verdens største økonomi.

– Ingen har større påvirkning på finansmarkedene enn den amerikanske sentralbanken. Den amerikanske renten er en referanserente for de fleste sentralbanker. Derfor inngår det Fed gjør i praktisk talt alle regnestykker i verden, forklarer Knudsen.

Han sier videre at ekte endringer, men også rykter, signaler og taler fra Fed, påvirker markedene direkte.

– Derfor kan vi si at når Fed-sjef Jerome Powell nyser, får Norges Bank forkjølelse.

– Vil helst at begge kutter først

I en rapport onsdag skrev sjefstrateg Dane Cekov og sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets at man ved starten av året trodde den amerikanske sentralbanken kom til å kutte styringsrenten seks ganger i år fra mars.

– Etter tre måneder med inflasjonstall som har vært høyere enn ventet, prises det nå knapt to rentekutt i USA i år.

Knudsen sier både USA og eurosonens økonomier er utrolig viktige for Norge.

– Jeg tror Norges Bank aller helst ønsker at begge økonomiene skal begynne sine kutt før vi går i gang.

Euro er viktigere enn dollar

Sjeføkonomen forklarer at I44-systemet viser at euroen er langt viktigere for kronen en dollaren.

– I44 er enkelt sagt en modell som beregner hvor mye kronen påvirkes av andre økonomier (hvor stor andel av norsk import som kommer fra disse land), og den angir prosent for å måle dette.

Euro er 33,3 prosent vektet, som det heter. Samtidig er dollaren kun 6,5 prosent vektet.

Ifølge en oversikt har til og med kinesisk yen (12,8 prosent) og den svenske kronen (13,1 prosent) høyere score enn dollaren.