Klokken 20 onsdag kveld la den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) fram sin rentebeslutning.

Der kommer det fram at de holder styringsrenta uendret, i intervallet 5,25 til 5,5 prosent, det høyeste på 23 år. Det er det sjette rentemøtet på rad der banken velger å holde renta stabil. Banken viser til «mangel på framgang» mot målet om inflasjon på 2 prosent.

Dette er dårlige nyheter for nordmenn fordi det norske rentenivået påvirkes av det som skjer internasjonalt. Kronekursen kan påvirkes kraftig dersom Norges Bank setter ned renten før andre viktige økonomier, som USA.

Derfor følger økonomer og Norges Bank nøye med på det som legges fram onsdag kveld.

Størst påvirkningskraft

Da Nettavisen snakket med sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank i forrige uke, om amerikansk inflasjon sa han dette om renten:

– Den amerikanske renten er så viktig at den påvirker renten i de fleste land, også Norge. Derfor er utviklingen i USA viktig for renteutsiktene i Norge.

Samtidig følger «alle» med på den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) fordi de er verdens største økonomi.

– Ingen har større påvirkning på finansmarkedene enn den amerikanske sentralbanken. Den amerikanske renten er en referanserente for de fleste sentralbanker. Derfor inngår det Fed gjør i praktisk talt alle regnestykker i verden, forklarte Knudsen.

Han sa videre at ekte endringer, men også rykter, signaler og taler fra Fed, påvirker markedene direkte.