LANDBRUKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Bondeorganisasjonene leverte i fredag sine krav i årets jordbruksoppgjør.

Kravet som er på ikke mindre enn 185 sider viser blant annet at bøndene krever 101.500 kroner i økt inntekt.

Les også: Priskrigen: Derfor blir det tomme Grandiosa-hyller

– Et saftig krav

Inntekten før kravet er beregnet til 521.300 kroner, dermed blir den prosentvise inntektsøkningen på hele 19,5 prosent.

– Dette er et saftig krav, sier Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi på BI.

Økningen på 101.500 går fram i bøndenes eget krav der det står at den såkalte skal øke med 101.500. Da er det regnet med investeringer og . Bøndene mener den reelle økningen vil bli 82.900 per årsverk. Regner man med dette tallet vil inntektsøkningen bli på 16,4 prosent.

Gaasland mener det ikke er tilfeldig at bøndene forsøker å nå fram med store inntektskrav nå.

Les også: Håper leverposteiboksen kan hjelpe andre: – Det var et sjokk

– Bøndene har sine representanter i regjeringen og da forsøker de å ta igjen inntektsgapet på de to årene som er igjen av denne perioden, sier Gaasland.

Inntektsøkningen i bøndenes krav er nesten fire ganger så høyt som det oppgjøret i eksportindustrien, de såkalte frontfagene. Der endte man på 5,2 prosent. Frontfagsoppgjøret setter en slags standard for resten av lønnsoppgjørene i Norge.

– Det er svært høye lønnstillegg bøndene krever. Her legger de virkelig raust på. Planen deres er nok å fortsette neste år mens bøndene har sine representanter sentralt plassert i regjeringen, sier Gaasland.

Inntektsgapet

Bondelagets leder ville heller snakke om kroner enn prosent da kravet ble lagt fram.

– Bjørn Gimming, dere krever en solid lønnsøkning i år. Frontfagets ramme er på 5,2 prosent. Hvilken prosentvis økning krever dere ha i år?

– I år vi et nytt tallgrunnlag som tar sikte på å dekke inntektsgapet til andre grupper. Så vi tar ikke utgangspunkt i prosent i dette oppgjøret, men å dekke halvparten av dette inntektsgapet, sier Gimming til Nettavisen.

– Hvis dere mener at dere tjener altfor lite, hvorfor bare dekke halve gapet?

– I regjeringens opptrappingsplan sier de at inntektsgapet skal tettes innen 2027, i løpet av tre oppgjør. Vi mener det haster med å komme i gang med dette og krever derfor halvparten i dette oppgjøret, sier Gimming.

– Hvordan skal økt inntekt sikre flere egg i butikkene?

– Det er helt avgjørende at bonden sikres en solid inntekt hvis det skal være lønnsomt å produsere mat. Å løfte inntekten nå vil skape fremtidstro, god rekruttering og sikre norske egg og andre jordbruksprodukter i hyllene, sier han.