Høye renter til tross: Boligprisene har holdt seg bedre enn de fleste hadde trodd.

Men nå melder boliggiganten Obos at prisene på brukte boliger falt med 0,5 prosent i april. Disse dekker rundt 25 prosent av markedet i Oslo.

Normalen for april er en oppgang på 0,2 prosent.

– Obos-prisene falt noe i april etter sterk vekst i mars. Noe av prisfallet kan skyldes at det ble solgt en høyere andel 4- og 5-romsleiligheter. De store boligene har ofte lavere kvadratmeterpris enn de små, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

– April-tallene var svakere enn snittet de ti siste årene. Ser vi mars og april under ett, har prisene steget med 1,7 prosent i hovedstaden. Det er godt over snittet for de siste ti årene. Obos-prisene har pleid å stige mye de første månedene av året, og hittil i år er oppgangen på 7 prosent. Det er overraskende mye - gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier hun.

Tror på oppgang fremover

Obos meldte nylig om en oppgang i nyboligsalget, og de tror nå også at prisene på brutke boliger skal opp.

– Selv om det er blitt mer usikkert, ligger det an til ett rentekutt i 2024 og flere neste år. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst. Høy folketilvekst kombinert med rekordlav boligbygging vil også presse prisene opp, særlig fra 2025. I år venter vi at prisene vil flate ut gjennom våren og sommeren. Jokeren er hvor mange bruktboliger som kommer ut for salg. Bruktboligtilbudet ser ut til å øke, det kan bremse prisveksten noe de kommende månedene. Utover høsten tror vi prisene vil falle noe i tråd med vanlig sesongmønster. Men ligger det fortsatt an til rentekutt på slutten av året eller i starten av 2025, tror vi prisnedgangen kan bli litt mindre enn vanlig.