Rentenivået er nå mye høyere enn det ekspertene noen gang trodde den ville bli.

Vi skal ikke mer enn halvannet år tilbake før Norges Bank ikke trodde styringsrenten ville bli høyere enn 3 prosent. Nå er den 4,5 prosent, og de har varslet at den vil ligge på det nivået lenge. På rentemøtet fredag holdt Norges Bank renten i ro.

Stadig færre økonomer tror det i det hele tatt vil bli et rentekutt i år, og Handelsbanken har til og med antydet muligheten for at renten til og med kan måtte heves.

Les også: Storbank: – Trolig ikke rentekutt i år

Nordmenn på tålegrensen

I en ny undersøkelse fraYouGov for Storebrand, går det fram at mange nordmenn nå er helt på tålegrensen.

19 prosent – tilsvarende 800.000 nordmenn – svarer nei på spørsmålet om økonomien deres vil tåle dagens rentenivå på lang sikt.

Fire prosent – 158.000 personer – sier at situasjonen nå er så ille at en vurderer å selge boligen.

Tallene stemmer godt med rapporten som nylig kom som viste at nær en million nordmenn ikke ville kunne håndtere en uventet ekstrautgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån.

Les også: Dramatisk SSB-rapport: 970.000 nordmenn har nådd denne grensen

Skulle renten stige, er det enda verre: 4 av 10 sier at de vil være «ganske» eller «meget» bekymret for sin egen økonomi om boliglånsrenten skulle ende på rundt 6 prosent i løpet av året.

Det betyr for de fleste i praksis én til to rentehevinger.

Les også: SSB: Bankene øker marginene på boliglån

Større forskjeller

Samtidig som mange nå sier at de er på tålegrensen, viser ny statistikk at det samtidig strømmer mye penger inn i fondsmarkedet.

Ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening har nordmenn så langt i år puttet 12,6 milliarder kroner inn i fond (netto innskudd). Den store majoriteten er aksjefond.

– Vi har lengt sett en todeling i norsk næringsliv – noen bedrifter gjør det veldig bra, mens andre sliter tungt. Nå ser vi den samme utviklingen blant privatpersoner, sier spareøkonom Fredrikke Gregorson i Storebrand.

– Lyspunktet for de som sliter er at lønnsoppgjøret ser ut til å bli godt i år. Hittil har lønnsoppgjøret gitt en lønnsvekst på over 5 prosent for store grupper i samfunnet. For første gang på flere år kan lønnsoppgjøret gi økt kjøpekraft, gitt at det generelle prisnivået i samfunnet ikke stiger mer enn lønnsveksten.

Hun påpeker samtidig at mange ser ut til å få en ekstra utbetaling i løpet av kort tid:

– Ifølge Skatteetaten ligger 2,7 millioner nordmenn an til å få penger igjen på skatten. Hvis du er blant disse, så bruk anledningen til å sette av penger enten på sparekonto eller i fond. Det samme tipset gjelder hvis man venter litt «ekstra» feriepenger i juni.