GRONG KOMMUNE, TRØNDELAG (Nettavisen/Namdalsavisa): – Det er kommunen som styrer sine ressurser. En minister skal ikke sitte i Oslo og dirigere pengebruken lokalt, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) til Namdalsavisa.

Mandag skrev Nettavisen og Namdalsavisa om den lille namdalskommunen Røyrvik som har brukt 1,7 millioner på lederkurs til 15 ansatte. Fordi kommunen går i minus, er utgiften betydelig.

Kursene har ikke vært ute på anbud, som er regelen for såpass store utgifter for en kommune. Men også i andre småkommuner i Trøndelag har PwC solgt inn lederutvikling.

I Grong er fakturaene var PwC på til sammen 1.125.938 kroner i 2022.

Den første fakturaen, fra mars 2022, er på 125.000 kroner for blant annet å «kartlegge kostnader, identifisere innsparingspotensial».

– Kommunen styrer

Grong var i perioden kursene ble kjøpt styrt at Senterpartiet, som hadde rent flertall i kommunen. Etter kommunevalget høsten 2023 styrer en koalisjon av Arbeiderpartiet og Høyre.

Senterpartiet har tidligere gått hardt ut mot statlig bruk av konsulentfirmaer.

– Dette er dypt problematisk. Utviklingen går i gal retning. Konsulentbruken burde gå ned, ikke opp, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet i 2020.

Men Sande vil ikke mene noe som minister om hvordan kommunene bruker sine midler.

– Hva tenker du som minister om prioriteringen til småkommunene?

– Det er kommunen som styrer sine ressurser. En minister skal ikke sitte i Oslo og dirigere pengebruken lokalt, sier Sande til Namdalsavisa.

– Jeg er opptatt av at små og store kommuner må ha en løpende økonomi som gjør at de yter gode tjenester, legger han til.

Mener det har lønnet seg

Den største kostnaden i Grong, på nesten en million, er for «bistand fra PWC til kompetanseheving og utvikling av medarbeiderskap i Grong kommune».

Ordfører i Grong, Ann Jeanett Klinkenberg (Ap), mener de har fått mye igjen for pengene.

– Nå har jeg ikke detaljene, men vet at det er gjort omfattende arbeid på utvikling av organisasjon, som involverte mange ansatte, sier hun til Namdalsavisa.

Hun legger til at de ansatte har fått nye verktøy de skal benytte seg av fremover. Kursene ble lagt ut på anbud, ifølge henne.

– Det er mange lokale aktører som kan tilby de samme tjenestene. Hvorfor har man ikke spurt dem?


– Vi fikk ikke tilbakemelding fra noen lokale aktører om at de kunne tenke seg et sånt oppdrag, sier Klingenberg.

– Det er store summer, er dette prosjektet noe dere har tenkt å videreføre i 2024?

–Ikke som jeg er kjent med.